2010. február 12., péntek

Kedvenc filmek


Amerikai szépség

"A nevem Lester Burnham. Ez a környék, ahol lakom. Ez az utcám. Ez az életem. 42 éves vagyok. És alig egy éven belül meghalok. Ezt persze most még nem tudom. Bizonyos értelemben már most halott vagyok. Nézzetek rám. Rejszolok a zuhany alatt. Ez a napom fénypontja. Innen már csak rosszabb lesz. Ez a feleségem, Carolyn. Látjátok, hogy megy a metszőolló nyele a kerti cipőjéhez? Ez nem véletlen. Már a puszta látványa lefáraszt. Nem volt mindig ilyen. Régen boldog volt. Régen boldogok voltunk. Ez a lányom, Jane. Egyke. Teljesen tipikus tinédzser. Dühös, bizonytalan, zavart. Bár mondhatnám neki, hogy ez elmúlik, de nem akarok hazudni. A feleségem és a lányom is azt hiszi, hogy irdatlan nagy vesztes vagyok. És igazuk van. Elvesztettem valamit. Nem tudom pontosan, mi az, de tudom, hogy nem voltam mindig ilyen...kába. De tudjátok mit? Sosincs késő megtalálni, ami elveszett." - részlet a filmből.


Avatar

"Az Avatar tele van élettel, ezért olyan mámorító élmény végignézni. Egy szép, idealista mese arról, hogy vigyázni kell a Földre, meg arról, hogy a háború és a helyi lakosok kiirtása úgy általában nem szép dolog. Szinte minden ötödik percben a könnyzacskós pátosz határán egyensúlyoz, de csodával határos módon valahogy mégsem lehet kiröhögni, még akkor sem, amikor kék gúnyájában az amerikai tengerészgyalogos pusztuló Földanyánkról mesél az idegen bolygó titokzatos istennőjének. Szép és felkavar, még akkor is, ha mese. Egy csodálatos, távoli, kékbőrű világ lehengerlő meséje."

Forrás innenBenjamin Button különös élete

„Nem mindennapi körülmények közt jöttem a világra.” Ezzel a mondattal kezdődik Benjamin Button különös élete című film, melynek alapcselekményét egy 1920-ban megjelent F. Scott Fitzgerald elbeszélés adja.

Már az eredeti történet is különös volt, mégpedig azért, mert egy olyan emberről szól, aki megszületésének pillanatában nyolcvan éves, aztán pedig az idő múlásával egyre fiatalabb lesz. Mindazonáltal egy dologban nagyon hasonló a hétköznapi emberekhez: ő sem képes megállítani az időt. 1918-ban születik New Orleansban, közvetlen az első világháború befejezésének pillanatában, és hosszú élete egészen a 21. századig tart. Az irodalmi alkotásból készült film azt meséli el, hogy ez a nem mindennapi figura, aki élete során a világ számtalan helyén megfordul, miképpen fedezi fel és veszti el a szerelmet; valamint, hogy milyen módon tapasztalja meg a boldogságot, a szomorúságot, illetve mindazokat a dolgokat, melyek időtlenek.

Amelie csodálatos élete

Amélie, a montmartre-i felszolgálólány különös módon cseperedett fel. Anyját a Notre Dame tetejéről leugró öngyilkos gyűrte maga alá, s apja ezek után csak kerti törpéjével törődött. Magányosan töltött ifjúsága nem ártott jó szívének és kedélyének. Nővé érve elhatározza, hogy akit csak lehet, boldoggá tesz. Különös figurákkal találkozik a párizsi negyedben, és varázslatos eseményeket idéz elő. Csupán Nino iránti szerelme tűnik reménytelennek.


Büszkeség és balítélet

Egy igazi klasszikus.
Talán a legismertebb (és részemről is a legkedveltebb) a 6 epizódból álló, Colin Firth főszereplésével a '95-ös verzió, amelyet Simon Langton rendezett.

„Általánosan elismert igazság, hogy a legényembernek, ha vagyonos, okvetlenül kell feleség. Ez az igazság oly mélyen bevésődött a vidéki családok lelkébe, hogy ha ilyen ember csöppen a szomszédságukba, rögtön egyik vagy másik leányuk jog szerinti tulajdonának tekintik, még ha nem ismerik is érzéseit vagy nézeteit.”

A Büszkeség és balítélet Jane Austen életművének legismertebb és sok kritikus szerint a legjelentősebb darabja. Mint Austen többi regényét, ezt is feszes szerkezete, klasszikus stílusa, szellemes dialógusai, pompás pszichológiája és nem utolsósorban írónőjének csillogó okossága teszik ma is élvezetes olvasmánnyá.

A jómódú, ám nem túl gazdag Mr. Bennet boldogan él vidéki birtokán buta, folyton fecsegő feleségével és öt lányával. Mrs. Bennet életének célja lányait a szegényes hozomány ellenére jól férjhez adni. Csakhogy a jó eszű és éles nyelvű Elizabeth szélesebb perspektívákban gondolkozik, és ebben apja is támogatja őt.

Amikor a szomszéd birtokot a fiatal, gazdag és nőtlen Mr. Bingley bérbe veszi, Mrs. Bennet már jövendő vejét látja az új szomszédban. A legidősebb lány, a derűs és gyönyörű Jane úgy tűnik, meghódítja Mr. Bingley szívét. Ami Lizzie-t illeti, ő megismerkedik a jóképű, és látszólag igencsak dölyfös Mr. Darcyval, és máris kezdődik a nemek ádáz csatája.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Elizabeth nem várt házassági ajánlatot kap a Bennet-vagyont öröklő unokatestvértől, Mr. Collinstól, és amikor Mr. Bingley váratlanul Londonba távozik, magára hagyva a kétségbeesett Jane-t, Lizzie Mr. Darcyt teszi felelőssé a szakításért. Amikor Mr. Darcy váratlanul megkéri Elizabeth kezét, fejére olvassa összes gőgjét. Amikor Lydia elszökik egy ott állomásozó ezred tisztjével, Mr. Darcy időt és pénzt nem kímélve igyekszik a Bennet lány becsületét megmenteni. Ez a cselekedet ráébreszti hősnőnket arra, hogy mindvégig balul ítélte meg ezt a büszke férfit.

A történet boldog véget ér. A két főszereplő leküzdi hibáját, egyik a büszkeséget, másik az előítéletet, s már semmi sem áll többé boldogságuk útjába.


Dorka köszönöm,hogy meghívtál a játékra.
Tény,hogy nem csak öt kedvenc filmem van,de ezzel biztos más is így van.

1 megjegyzés:

teebolya írta...

Szerintem is szuperek ezek a filmek!!! Nagyon jó izlésed van!!!